Gyűlölet helyett

Úgy tűnik, túl vagyunk rajta, fellélegzünk, és lehet hogy hátat fordítunk az egésznek. Vagy legalábbis szeretnénk.

Viszont a helyzetek vissza fognak térni. És most jó elgondolkodni rajta – akkor majd összefogunk?

Ki a hibásabb? Aki gyűlöl, vagy aki gyűlöletet kelt?

Van olyan vélemény, aki szerint nem lehet gyűlöletet kelteni, mert vagy van gyűlölet valakiben, vagy nincs. Van olyan vélemény is, aki szerint lehet gyűlöletet kelteni másban, de csak olyan ember tudja megtenni, aki szintén gyűlöl. Aztán olyan is van, aki azt mondja, hogy hideg fejjel, számításból is lehet gyűlöletet kelteni. Bármelyik igaz lehet, a végeredmény mindenképpen az, hogy van gyűlölet, egyre több, forrong.

Azt mondják, a gyűlölet rombol. Bánt. A gyűlölet negatív energia, negatív érzelem.

De nézzük meg, hogy TrueVille-ben mit kezdhetünk a gyűlölettel.

Ha ránézek kívülről, megfigyelő szemszögből, azt látom, hogy a gyűlölet miatt emberek NEM fognak össze.

A gyűlölet meghiúsítja az összetartást.

TrueVille

A gyűlölet miatt megütik, lelövik, bántják egymást. A gyűlölet miatt lenézik, és kritizálják a másikat. A gyűlölet miatt azt sem értékelik, amiben a másik egyértelműen jó.

Ha engem gyűlöl valaki, akkor nem akarok a közelében lenni, még akkor sem, ha esetleg nekem nincs semmi bajom ővele. Ha esetleg bántani is akar a gyűlölete miatt, akkor meg is akarnám magamat védeni. Mindenképpen elszigetelődünk egymástól, akárki kezdte, akár ha csak egyik félben is van benne a gyűlölet.

Vagyis ha gyűlölet van, akkor NINCS összetartás. Nem tudunk egymással összefogni, hiszen gyűlöljük egymást, vagy valamelyik fél gyűlöli a másikat.

Most itt van a vírushelyzet, mert azzal, hogy a korlátozásokat oldották és szusszanhatunk, még nem oldottuk meg a helyzetet.

Van, aki nem hisz a vírusban, mert nem látja. Van, aki elhiszi, mert látja, érzékelte, egészségügyben dolgozik, és különben is, utána olvasott, tanulmányozta. Van, aki nem hiszi, hogy ő a kirándulásával megfertőzhetne mást. A másik meg tudja, hogy lehetséges, ezért pont ő kényszerül behúzódni kapuja mögé, illetve nem mer elmenni a helyi kis boltba, ahol az idegenek is vásárolnak.

Gyűlölet van. Kár tagadni.

De lehetne ellene tenni, tiszta beszéddel és elvárással.

Tolerálás nincs, és gyűlölet sincs.

Kingológia, TrueVille

Gyűlölet van. E helyett tiszta beszéd és tiszta játékszabályok kellenek, mint például a szomszéd kis faluban nem engedték be hétvégén a kirándulókat az Ilona völgybe. Sem a helyit, sem a városit. A helyiek mondjuk hétközben kimehettek, ha akartak. Tolerálás nem volt, de gyűlölet sem. Így is lehet. TrueVille a hétvégére beköltözött Ilona völgybe, vagy inkább a helyi gyűlöletmentes emberkék költöztek be TrueVille-be.

Hosszú távon csak úgy lesz életképes a társadalom, ha alkotásra, építésre használja az energiáját.

Sidló Tamás

„Hosszú távon csak úgy lesz életképes a társadalom, ha alkotásra, építésre használja az energiáját” – mondja egyik barátom, Sidló Tamás, és mennyire igaza van! A kérdés, hogy akarunk-e építeni, vagy acsarkodni akarunk csak egymásra.

Van időnk és van pénzünk a gyűlöletre

Amikor még jól élünk, akkor persze lehet acsarkodnunk, hiszen van rá időnk, van rá pénzünk.

Igen, pénzkérdés is az acsarkodás, mert amíg azt tesszük, addig mást nem teszünk.

Pedig addig lehetne kertészkedni, pénzt keresni, begyúrni egy kalácsot a gyűlölet helyett, ítélkezés helyett, pletykálkodás helyett.

Ha nem lesz rá pénzünk, ha valamiért rossz helyzetben leszünk, lehet az időjárás okozta katasztrófa, akkor majd összefogunk és nem acsarkodunk? Valószínűleg.

Most kérem figyelni, mert meredek a gondolatmenet:

HA,

Ismétlem, ha…

Ha esetleg már most is összefognánk inkább, akkor nem kellene rossz dolognak történni,

  • Katasztrófának, árvíznek, tűznek
  • Háborúnak,
  • Vírusnak, komoly járványnak, (nem ilyennek, ami még most nem érint több embert, mint egy sima influenzajárvány)
  • Éhínségnek
  • Teljes információs és közlekedési zárlat okozta ennivaló ínségnek

ahhoz, hogy megtanuljuk, érdemesebb összefogni, és nem engedni a gyűlöletnek, még inkább a gyűlöletkeltésnek.

Most fogj össze, ne várd meg a katasztrófát

Kingológia

A gyűlölet vezethet halálhoz, tettlegességhez, de amit mindenképpen elér, az az elmagányosodás, részekre és klikkekre szakadás, falutagok, vagy falu-város egymásnak feszülés. Ilyenkor könnyű kijátszani egymás ellen azokat az embereket, akik, ha ezzel szemben összefognának, erősek lennének. Együtt.

Tudom, meredek a kérdés maga, de itt el lehet ám játszani a gondolattal.

Mi lenne, ha összefognánk, ha ugyanazt akarjuk?

TrueVille, Kingológia

Mi lenne, ha acsarkodás és gyűlölet helyett összefognánk, és megbeszélnénk, kinek milyen igénye van, hogyan lehet a szabadságigényeket összehangolni?